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Alkohol, Ja oder Nein?

Autorenbild: Anne Helle BoumanAnne Helle Bouman

Hast du einen „dry January“ gemacht? Wenn ja, kannst du erklären, warum genau du das gemacht hast? Konntest du nicht bis zum 1. Februar warten oder trinkst du überhaupt keinen Alkohol?


Die meisten alkoholischen Getränke bestehen zu 80-90% aus Wasser, sei es Wein, Bier oder Wodka, dazu kommt Alkohol (Ethanol) und oft ein Zusatzstoff für den Geschmack. Vor allem das Molekül Ethanol hat eine Wirkung auf unseren Körper. Ethanol entsteht, wenn Hefe den Zucker in Trauben (oder anderen Pflanzen) vergärt. Ein Glas Wein enthält etwa 10 hoch 23 (eine 10 mit 23 Nullen) Moleküle Ethanol (das sind etwa so viele, wie es Sterne in unserem Universum gibt).


Welche Auswirkungen hat Alkohol nun genau auf unseren Körper?

Wenn wir Alkohol trinken, gelangt er über den Magen in den oberen Teil unseres Darms und von dort in unseren Blutkreislauf. Sobald er im Blutkreislauf ist, wird er sofort als Giftstoff erkannt. Und der Körper will ihn so schnell wie möglich wieder loswerden. Deshalb wird er direkt in die Leber geleitet, denn die Leber ist das Filtersystem in unserem Körper. Der Grossteil des Alkoholstoffwechsels findet in der Leber statt, aber auch die Bauchspeicheldrüse und das Gehirn sind daran beteiligt. Die Leber hat viele Aufgaben, so dass jede zusätzliche Aufgabe zur Überlastung beitragen kann. Um Ethanol loszuwerden, braucht sie eine Menge Zeit. Die Leber muss das Ethanol zunächst in kleinere Teile (Ethanal) zerlegen. Leider ist Ethanal ebenso wie Ethanol giftig für den Körper und so muss die Leber wieder an die Arbeit gehen. Ethanal wird dann zu Essigsäure abgebaut, die für unseren Körper nicht mehr giftig ist. Jetzt fragst du dich vielleicht, warum Alkohol so schädlich ist, wenn er doch irgendwann zu einer Substanz abgebaut wird, die nicht mehr schädlich für uns ist. Das hat alles mit der Geschwindigkeit zu tun, mit der deine Leber Ethanol in Essigsäure umwandeln kann. Es dauert etwa 5 bis 6 Stunden, bis die aufgenommene Ethanolmenge zur Hälfte abgebaut ist. In dieser Zeit ist dein Körper also nicht nur dem Ethanol, sondern auch dem Ethanal ausgesetzt. Und während dieser Zeit können diese Gifte grossen Schaden anrichten.


Eine weitere Funktion deines Körpers ist es, deinen Blutzuckerspiegel zu kontrollieren. Wenn du also Alkohol zum Essen trinkst, kommt deine Leber nicht dazu, deinen Blutzuckerspiegel ebenfalls zu kontrollieren. Das Ergebnis ist ein geringerer Anstieg des Blutzuckerspiegels. Hm, denkst du jetzt vielleicht, aber ist das nicht genau das, was wir wollen? Ja, das ist es, aber nicht auf Kosten deiner Leber. Der Glukosespitze ist niedriger, weil du deine Leber vergiftest.


Abgesehen von der Tatsache, dass du deine Leber vergiftest, hat Alkohol auch auf viele andere Organe negative Auswirkungen. Nach dem Konsum gelangt der Alkohol zunächst in den Magen-Darm-Trakt. Dort schädigt er die Zellen, die deinen Darm auskleiden, und verhindert, dass die Nahrung so gut aufgenommen wird, wie es normalerweise der Fall wäre (und kann bei übermässigem Alkoholkonsum zu Nährstoffmängeln führen). In der Folge kann dieser Schaden auch zu einem Leaky Gut führen (mehr dazu ein andermal). Und schliesslich tötet Alkohol auch die guten Bakterien in deinem Darm (die extrem wichtig sind, aber dazu ein auch ein andermal mehr).


Sobald Alkohol in den Blutkreislauf gelangt ist, kann er auch dein Gehirn erreichen.

Dein Gehirn hat eine natürliche Barriere, die schädliche Substanzen vom Blut fernhält. Ethanol kann diese Barriere jedoch überwinden. Sobald das Ethanol in dein Gehirn gelangt, setzt es zunächst Dopamin (Hormon für Freude und Belohnung) frei. Dadurch denkt dein Gehirn (fälschlicherweise), dass Alkohol eine Belohnung ist (und assoziiert ihn daher mit etwas Gutem und will mehr davon). Ausserdem wird Serotonin (das Glückshormon) ausgeschüttet, das dich entspannt und glücklich macht. Diese beiden Hormone sind oft der Grund, warum Menschen trinken. Natürlich hält dieses Gefühl nicht ewig an, und schon bald werden andere Prozesse ausgelöst, die z.B. deine Neuronen (Gehirnzellen) schädigen. Sie schädigen z.B. die Neuronen, die deine Impulse kontrollieren, dein Bewusstsein für deine Umgebung, dein Urteilsvermögen, deine motorischen Bewegungen und sie unterdrücken die Neuronen, die Erinnerungen erzeugen können. Wenn du dich beschwipst/betrunken fühlst, werden diese Neuronen geschädigt. Und als wäre das nicht schon genug, wird auch noch die DNS deiner Neuronen geschädigt (was zu Entzündungen führen kann, die wiederum zu Krebs, Herz-Kreislauf-Erkrankungen, Diabetes... führen können). All dies führt dazu, dass deine Neuronen schneller altern. Ausserdem verhindert er die Produktion neuer Neuronen.


Abgesehen von den oben genannten Auswirkungen führt Alkohol auch dazu, dass du weniger tief schläfst, was ebenfalls verhindert, dass unser Körper die Giftstoffe, die wir tagsüber aufgenommen haben, ausscheidet. Das ist der Grund, warum du dich morgens oft nicht gut fühlst.


Das Märchen, dass ein Getränk am Tag gut für die Gesundheit ist, basiert also leider auf veralteten wissenschaftlichen Erkenntnissen.


Vielleicht bist du mittlerweile davon überzeugt, dass Alkohol schädlicher für dich ist, als du dachtest, aber wenn du trotzdem gelegentlich etwas trinken möchtest, solltest du Folgendes beachten; trinke langsam, damit deine Leber nicht zu viel auf einmal verarbeiten muss; achte darauf, dass du vorher etwas isst, damit der Alkohol nicht zu schnell in deinen Blutkreislauf gelangt; trinke viel Wasser (Alkohol dehydriert); trinke am Nachmittag und nicht erst kurz vor dem Schlafengehen; vermeide Mischgetränke; iss fermentierte Lebensmittel, um deine guten Darmbakterien wieder aufzufüllen; achte darauf, dass du morgens nicht zu Kohlenhydraten greifst, sondern ein herzhaftes Frühstück mit genügend Eiweiss zu dir nimmst, damit dein Körper nicht noch mehr verarbeiten muss.



 

English


Alcohol, Yes or No?


Did you do a “dry January”? If so, can you share why exactly you did this? Could you not wait until it was Feb. 1 or do you not drink alcohol at all?


Most alcoholic beverages contain 80-90% water, be it wine, beer or vodka, with that comes alcohol (ethanol) and often an additive for flavor. The molecule ethanol in particular has an effect on our bodies. Ethanol is created when yeast ferments the sugar in grapes (or other plants). A glass of wine contains about 10 to the power of 23 (a 10 with 23 zeros) molecules of ethanol (which is about as many as there are stars in our galaxy).


What exactly are the effects of alcohol on our bodies?

Once we drink alcohol, it passes through our stomach to the upper part of our intestines and from there it enters our blood stream. Once in the bloodstream, it is immediately recognized as a toxin. And the body wants to get rid of it as quickly as possible. Therefore, it is sent directly to the liver because the liver is the filtering system in our body. Most of the alcohol metabolism takes place in the liver, but the pancreas and brain are also involved. The liver has a lot of tasks, so any extra task can contribute to overload. Getting rid of ethanol, takes a lot of time. The liver must first break down the ethanol into smaller pieces (ethanal). Unfortunately, like ethanol, ethanal is also toxic to the body, so the liver has to get back to work again. Ethanal is then broken down into acetic acid, which is no longer toxic to our bodies. Now you may be thinking, why is alcohol so bad if it does eventually break down into a substance that is no longer bad for us? This has everything to do with the speed at which your liver can break down ethanol into acetic acid. It takes about 5 to 6 hours for the ingested ethanol amount to be half broken down. So during this time, your body is exposed not only to ethanol, but also to ethanal. And during this time, these toxins can do a lot of damage.


Another function of your body is to control your glucose level. So when you drink alcohol with food, your liver doesn't get around to controlling your glucose level as well. The result is a lesser glucose spike. Huh, you may be thinking now, but isn't that exactly what we want? Yes, it is, but not at the expense of your liver. The spike is lower because you are poisoning your liver.


Besides the fact that you are poisoning your liver, alcohol also has a negative effect on many other organs. After consuming, alcohol first enters the gastrointestinal tract. There, it damages the cells lining your gut, preventing food from being absorbed as well as it normally would (and, in the case of excessive alcohol consumption, can lead to nutrient deficiencies). Next, this damage can also lead to a Leaky Gut (more on this another time). And finally, alcohol also kills the good bacteria in your gut (which are extremely important, but more on this another time).

Once alcohol is in the blood stream, it can also reach your brain. Your brain has a natural barrier to stop harmful substances from the blood. Ethanol, however, can cross this barrier. Once ethanol enters your brain, the first thing it does is release dopamine (hormone for pleasure and reward). This makes your brain think (wrongly) that alcohol is a reward (and so your brain will associate it with something good and want more of it). It also releases serotonin (the happiness hormone), which makes you feel relaxed and happy. These 2 hormones are often the reason why people drink. Of course, this happy feeling does not last forever, and soon other processes are set in motion that, for example, damage your neurons (brain cells). For example, they damage the neurons that control your impulses; your awareness of your surroundings; your judgment; your motor movements; and they suppress the neurons that can create memories. When you feel tipsy/drunk, these are actually your neurons being damaged. And as if this damage is not already enough, it also eventually affects the DNA of your neurons (which can lead to inflammation, which in turn can lead to cancer, cardiovascular disease, diabetes...). All this causes your neurons to age faster. It also prevents the production of new neurons.


In addition to the above effects, alcohol also causes you to sleep less deeply, which also prevents our bodies from getting around to cleaning up the toxins we ingested during the day. This is the reason why you often don't feel well in the morning.


So the fable that one drink a day would be good for health is unfortunately based on ancient science.


Perhaps by now you are convinced that alcohol is more harmful to you than you thought, but if you still want to have an occasional drink, keep the following in mind; make sure you drink slowly, so the liver doesn't have too much to process at once; make sure you eat something beforehand, so the alcohol doesn't enter your blood too quickly; drink plenty of water (alcohol dehydrates); drink in the afternoon rather than just before you go to bed; avoid mixed drinks; eat fermented foods to replenish your good intestinal bacteria; make sure you don't reach for carbohydrates in the morning, but have a savory breakfast with enough protein so your body doesn't have even more to process.



Nederlands


Wel of geen alcohol?


Heb jij een “dry January” gedaan? Zo ja, kun je dan aangeven waarom je dit precies gedaan hebt? Kon je niet wachten tot het 1 februari was of drink je überhaupt geen alcohol?


De meeste alcoholische drankjes bestaan voor 80-90% uit water, of dit nu wijn, bier of wodka is, daarbij zit alcohol (ethanol) en vaak nog een toevoeging voor de smaak. Vooral de molecuul ethanol heeft een effect op ons lichaam. Ethanol ontstaat wanneer gist de suiker in druiven (of andere planten) fermenteert. In een glas wijn zitten zo`n 10 tot de macht 23 (een 10 met 23 nullen) moleculen ethanol (dat zijn er ongeveer net zoveel als er sterren in ons universum zijn).


Wat zijn nu precies de effecten van alcohol op ons lichaam?

Zodra we alcohol drinken, gaat dit via onze maag naar het bovenste gedeelte van onze darmen en van daaruit komt het in onze bloedstroom terecht. Eenmaal in de bloedstroom, wordt het direct herkent als een gifstof. En daar wil het lichaam zo snel mogelijk vanaf. Daarom wordt het direct naar de lever gestuurd, omdat de lever het filtersysteem is in ons lichaam. Het grootste gedeelte van de alcoholstofwisseling vindt plaats in de lever, maar ook de alvleesklier en hersenen zijn hierbij betrokken. De lever heeft een hele hoop taken, iedere extra taak kan dus bijdragen aan overbelasting. Het afvoeren van ethanol, kost hem een hoop tijd. De lever moet de ethanol eerst afbreken in kleinere stukjes (ethanal). Helaas is ethanal net als ethanol, giftig voor het lichaam en dus moet de lever weer aan de slag. Ethanal wordt vervolgens afgebroken tot azijnzuur, wat niet meer giftig is voor ons lichaam. Nu denk je misschien, waarom is alcohol dan zo slecht als het uiteindelijk toch tot een stofje wordt afgebroken wat niet meer slecht voor ons is? Dit heeft alles te doen met de snelheid waarop je lever ethanol af kan breken tot azijnzuur. Het duurt ongeveer 5 tot 6 uur voordat de ingenomen ethanol hoeveelheid voor de helft is afgebroken. In deze tijd wordt je lichaam dus niet alleen blootgesteld aan ethanol, maar ook aan ethanal. En gedurende deze tijd, kan deze gifstof een hoop schade aanrichten.


Een andere functie van je lichaam is het onder controle houden van je glucosespiegel. Wanneer je alcohol drinkt bij het eten, komt je lever er dus niet aan toe om ook je glucosespiegel onder controle te houden. Met als gevolg een minder hoge glucosepiek. Huh?, denk je nu misschien, maar dat is toch juist wat we willen? Ja, dat klopt, maar niet ten koste van je lever. De piek is lager, omdat je je lever aan het vergiftigen bent.


Naast het feit dat je je lever aan het vergiftigen bent, heeft alcohol ook een negatief effect op vele andere organen. Na het consumeren, komt de alcohol eerst in het maag-darm-kanaal terecht. Daar beschadigt het de cellen die je darm bekleden waardoor voedsel niet zo goed opgenomen kan worden als normaal (en bij overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen). Vervolgens kan deze schade ook leiden tot een Leaky Gut (hierover een andere keer meer). En als laatste doodt de alcohol ook nog eens de goede bacteriën in je darm (welke extreem belangrijk zijn, maar ook hierover een andere keer meer).


Wanneer de alcohol eenmaal in de bloedstroom is, kan het ook je hersenen bereiken. Je hersenen hebben een natuurlijke barrière om schadelijke stoffen vanuit het bloed tegen te houden. Ethanol kan deze barrière echter overschrijden. Is de ethanol je hersenen eenmaal binnen gedrongen, dan wordt er ten eerste dopamine (hormoon voor genot en beloning) vrijgezet. Je hersenen denken hierdoor (onterecht) dat alcohol een beloning is (en dus zal je brein dit koppelen aan iets goeds en er meer van willen). Ook wordt er serotonine (het gelukshormoon) vrijgezet, waardoor je je ontspannen en gelukkig voelt. Deze 2 hormonen zijn vaak de reden waarom mensen drinken. Dit gevoel houdt uiteraard niet voor altijd aan, en al snel worden er andere processen in gang zetten die bijvoorbeeld je neuronen (hersencellen) beschadigen. Ze beschadigen bv de neuronen die je impulsen in bedwang houden; je bewustzijn van je omgeving; je inschattingsvermogen; je motorische bewegingen; en ze onderdrukken de neuronen die herinneringen kunnen aanmaken. Wanneer je je aangeschoten/dronken voelt, dan zijn dit feitelijk je neuronen die beschadigd worden. En alsof deze beschadiging niet al genoeg is, tast het uiteindelijk ook het DNA van je neuronen aan (wat kan leiden tot ontstekingen, welke vervolgens weer kunnen leiden tot kanker, hart- en vaatziekten, diabetes…). Dit alles zorgt ervoor dat je neuronen sneller verouderen. Tevens verhindert het ook de aanmaak van nieuwe neuronen.


Naast bovengenoemde effecten, zorgt alcohol er ook voor dat je minder diep slaapt, waardoor ons lichaam ook niet toekomt aan het opruimen van de gifstoffen die we tijdens de dag binnen hebben gekregen. Dat is de reden waarom je je vaak in de ochtend niet goed voelt.


De fabel dat een drankje per dag goed zou zijn voor de gezondheid is dus helaas gebaseerd op oude wetenschap.


Misschien ben je inmiddels overtuigd dat alcohol schadelijker is voor je dan je dacht, maar wil je toch af en toe een drankje doen, houd dan het volgende in gedachten; zorg dat je langzaam drinkt, zodat de lever niet teveel ineens te verwerken krijgt; zorg dat je van te voren iets eet, zodat de alcohol niet te snel in je bloed terecht komt; drink voldoende water (alcohol droogt uit); drink liever in de middag dan net voordat je naar bed gaat; vermijd mixdrankjes; eet gefermenteerd voedsel om je goede darmbacteriën weer aan te vullen; zorg dat je in de ochtend niet grijpt naar koolhydraten, maar neem een hartig ontbijt met voldoende eiwitten zodat je lichaam niet nog meer te verwerken heeft.







 
 
 

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